torsdag, december 01, 2011

Skepticism på internet.



Jag vurmar för vetenskaplig skepticism. För mig innebär det ett förhållningssätt där jag försöker avgöra rimligheten i påståenden givet den kunskap jag har. Det är inte alltid lätt, men med tiden lär man sig att identifiera varningssignalerna som antyder att det nog inte finns någon eller mycket lite substans bakom, som t.ex homeopati eller påstådda mediala förmågor.
Ett annat område där det går att applicera samma förhållningssätt är vid användande av tjänster på internet.  Mycket är legitimt men det finns även en mängd på ett eller annat sätt ohederliga tjänster. Ibland är det uppenbart, dock är det ofta det ser legitimt ut. Ett gemensamt mål de har är att lura av dig information och/eller pengar.

Det finns lite olika kanaler för att göra detta. E-post är vanligt, likaså facebook samt även webbsidor som påstås erbjuda gratisprogram.  I värsta fall så surfar du till en ligitim webbsida, som har blivit hackad  och nu sprider malware, helt ovetandes om att din dator smittas.

”Detta händer inte mig”, tänker du kanke nu. Möjligt så. Statistiken säger dock nåt annat. Nästan en tredjedel av alla PC-användare i EU drabbades 2010. Detta alltså trots installerat anti-virusprogram. 3% har blivit av med pengar.

Helt nyligen släpptes toitusentals lösenord via flashback-forumet vilket sedemera ledde till SD-gate.

Bankkunder utsätts ofta för nätfiskeattacker eller trojaner, som tar över datorn och lurar av dem inloggningskoder till internetbanken.


Finns det då inget man kan göra för att skydda sig 

  1. Det absolut viktigaste är att hålla webbläsare och operativsystem uppdaterade. Insticksprogram som flash och quicktime är också viktiga att hålla uppdaterade. 
  2. Se till att installera en brandvägg (eller slå på om du har en inbyggd i OS:et) samt ett anti-virusprogram. 

Vad har det med skepticsm att göra? 
  1. Öppna aldrig bilagor i mejl om du inte vet vad de innehåller. Även om avsändaren är känd.
  2. Din bank kommer aldrig skicka ut mejl och be om dina inloggningsuppgifter. Släng alltid ett sådant mejl. Är du ändå osäker, ring kundtjänst.
  3. När du ska ange inloggningsuppgifter, kolla alltid att du är på rätt webbsida genom att verifiera  URL:en i webbläsaren.
  4. Gå aldrig in på en webbsida för finansiella tjänster genom att klicka på en länk i ett mejl eller från en annan webbsida. Gå direkt till företagets egna sida.
  5. Använd olika lösenord för alla olika tjänster du använder.
  6. Ladda inte ner program från okända webbsidor.
  7. Handla endast från e-butiker du känner till.
  8. Måste du verkligen testa den där power point-animationen som Bosse skickade?
Kort sagt. Använd ditt kritiska tänkande. Lär dig varningssignalerna. Då kommer det att gå bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar