fredag, november 30, 2012

Vidskepliga fördömer vidskeplighet.

Vid första anblick så är detta stor humor men samtidigt visar det på slags märkligt heligare än dig-attityd där religionen skall sätta agendan.

Igår, den 29:e november kunde vi läsa i Aftonbladet att Zbigniew Golebiewski, kyrkoherde vid Sankta Annas katolska församling i Nyköping varnar föräldrar för årets julkalender i SVT.
Enligt kyrkoheden är "..."anden i glaset" är den dummaste leken barn kan hålla på med" och SVT är "den ondes hantlangare" samt ""Anden i glaset" kan vara inkörsporten till spiritism och allt det ockulta,"

Kyrkoheden påstår, på fullt allvar att ,som medlem i vidskeplighetens högborg och som moralens väktare att det är bestämt vad är fint ockult och vad som är förkastligt ockult.

Det är finare med besvärjelser som kallas bön än besvärjelser som kallas "anden i flaskan". Märk väl att vad som åsyftas är en TV-serie i SVT. Vad som skulle hända med våra barn om de lekte "anden i flaskan" är lite oklart men jag antar, om jag läser mellan raderna. att de skulle hamna i det bibliska helvetet - enligt kyrkoheden.

I tidningen Dagen kan vi dessutom läsa "Julkalendern i SVT skadlig". Jan Hilding skriver i sin insändare att "Vi kan inte bara sitta i våra tv-soffor likgiltiga utan att reagera när SVT vill uppmuntra barn till att öppna upp mot andliga dimensioner som är farliga". Jan har dessutom anmält SVT och julkalendern till granskningsnämnden.

Riktigt vad som är farligt och dessutom skadligt med julkalendern framgår inte - inte heller varför Julkalendern skulle vara farligare än Pippi Långstrump, Mio min Mio eller varför inte Harry Potter.

Om Jan går igenom alla barnfilmer så får han mycket att anmäla och uppröra sig över. Spöket Laban - herregud, alltså!

Ska vi följa Jans och kyrkohedens logik behöver vi då granska alla TV-program i public service-sfären och sortera bort allt som innehåller någon form av övernaturliga företeelser oavsett om det kallas religion eller spritism och ockult.

För det kan väl inte vara så att det är mer skadligt att ställa en fråga till en godtycklig ande i en flaska än ställa frågan till det krykoheden kallar för Gud?

Är det ändå inte viktigare att vi lär barnen, hemma och i skolan, vad som är verkligt och vad som är på låtsas. Vi ska inte låta religionen sätta agendan!



1 kommentar:

  1. Ironin vet ibland inga gränser. Tack för att du uppmärksammade mig på detta och gav mig ett gott skratt!

    SvaraRadera