måndag, februari 20, 2012

Ett tankeexperiment

Är det ett rimligt antagande att gud* finns?

Vanligtvis brukar troende svara "ja" på frågan och hävda att man minsann inte kan bevisa att gud inte finns.

Istället för att ägna sig åt negativ bevisföring så föreslår jag ett tankeexperiment, "evil god hypothesis" föreslaget av filosofen Stephen Law.Hypotesen går ut på antagandet att universum skapades av en alltigenom ond gud.
En absurd tanke tänker du? Det finns ju så mycket godhet i världen!
Men är den så absurd? Vad händer om vi vänder på teodicéproblemet.

En av teodicéproblemet beskrivningar:


Antingen vill Gud utplåna det onda, men kan det inte. Eller så kan han det, men vill inte. Eller så varken kan eller vill han. Om han vill men inte kan är han maktlös, vilket går emot hans natur. Om han kan men inte vill är han ond, vilket också går emot hans natur. Om han varken vill eller kan är han både ond och svag och är alltså inte Gud. Men om han vill och kan, vilket är det enda som stämmer överens med vad han är, varifrån kommer då det onda och varför gör han inte slut på det?Låt oss vända på det. Vi ersätter "ont" mot "gott":

Antingen vill Gud utplåna det goda, men kan det inte. Eller så kan han det, men vill inte. Eller så varken kan eller vill han. Om han vill men inte kan är han maktlös, vilket går emot hans natur. Om han kan men inte vill är han god, vilket också går emot hans natur. Om han varken vill eller kan är han både god och svag och är alltså inte Gud. Men om han vill och kan, vilket är det enda som stämmer överens med vad han är, varifrån kommer då det goda och varför gör han inte slut på det?
Om vi brottas lite med de teodicélösningar som finns formulerade, så framgår det ganska snart att de passar lika bra inverterade.

Det går alltså att resonera sig fram till existensen av en ond gud. Detta borde rimligtvis ställa till lite problem för en troende. Att avfärda den onde guden innebär också att avfärda den gode guden eftersom de bygger på samma premisser.

*Syftar på den gud som återfinns i kristendomen.

2 kommentarer:

 1. Det blir väldigt mycket enklare med en ond gud:
  "Men om han vill och kan, […] varifrån kommer då det goda och varför gör han inte slut på det?"
  För att han vill kunna krossa folks lycka och släcka deras hopp.

  Lite som en socialt kompetent Bert Karlsson m.a.o.

  SvaraRadera
 2. Bert Karlsson.. :-)

  Lite som en omvänd Godwins lag.

  SvaraRadera