måndag, april 16, 2012

En Gen-ialisk bok!

Har precis läst "Mina vackra gener" av Lone Frank.

Vill ni ha svaret på frågan om intelligens är en produkt av genetiskt arv eller risken att drabbas av depressioner? Vad beror på miljö och vad beror på arvet?

Mina vackra gener

Lone Frank är vetenskapsjournalist och författare har en ph.d. i neurobiologi. "Mina vackra gener" är den första av hennes böcker som är översatt till svenska. Hon har tidigare skrivit bla. "Det nye liv" och "Klonede Tigre"

Boken handlar inte helt oväntat om gener och den senaste forskningen. Vad som gör boken extra intressant är att Lone sätter sig själv och sina gener i fokus och bjuder på en resa från första testet av sina gener till en djupdykning i arv och sjukdomsrisker. Läsaren kan riktigt känna ångesten när Lone inväntar testsvaret om det finns förhöjd risk att få bröstcancer på grund av sitt genetiska arv. Detta varvas med intervjuer av ledande forskare i området och en genomgång av de senaste forskningen. Stundtals är det som en sci-fi-roman där ett framtida gen-informationsamhälle beskrivs. Fast det är på riktigt! Det är lite skrämmande men samtidigt spännande. Vi vet idag att generna ensamt inte styr personlighet, sjukdomsutfall och våra förutsättningar i samhället. Det är en kombination arv och miljö varav den exakta kombinationen är förmål för intensiv forskning.  Vad forskarna konstaterar är att genforskningen och modellerna ger en oerhörd prediktionskraft.
Boken är välskriven och lättläst med en snabbt tempo där anekdoter blandas med forskning. Den borde ingå i standardlitteraturen i högstadiet.
Gentekniken är på frammarsch, på gott och ont och betraktas av många som väldigt kontroversiellt. Boken erbjuder en insikt i nuläget och vart i är på väg.

Min rekommendation kan sammanfattas till : Läs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar