onsdag, januari 11, 2012

Vidskepelse i public service-radio!?


Fick via medskeptiker @skeptiskt på twitter nys om att radio P4 Kristianstad sänder ett inslag som heter ” tarotkorten avslöjar - Året 2012 - Hur blir det?” i programmet ”Förmiddag med Helene Persson”.

Beskrivning av programmet:
” Christina Leifsdotter från Österlen är medium och ägnar en stor del av sin tid med tarotkorten.
I Förmiddag onsdag svarade hon på lyssnarnas frågor om deras liv, kärlek, jobb, bostad eller andra relationer som de undrade över. Hur blir det 2012”

Jag tycker det strider mot sändningstillståndet att sprida vidskepelse och bluff i public service-radio. Det är inte folkbildning på något sätt! Jag kan inte över huvud taget se att det finns stöd i detta i någon av paragraferna i sändningstillståndet.

Public service-radio är alltså finansierad via radio- och TV-avgiften som påförs alla (hushåll) som har TV-mottagare.

Det blir dock värre! P4 kristianstad har dessutom upprepade gånger sänt program som handlar om annan vidskepelse utan att heller då kritiskt granska dessa företeelser.
Healing:
Osteopati:

Det är inte ok! Det bidrar inte till folkbildningen! För att göra detta måste man kritiskt granska och låta vetenskapen komma till tals, speciellt när det gäller healing och osteopati som riktar sig till människor med krämpor och sjukdomar.

Medium och tarotkort är väl relativt harmlös vidskepelse men healing och oseopati är bedrägligt då man vill behandla sjuka människor med hokuspokus och bluff.

Sammantaget är det riktigt osmakligt att använda våra public service-pengar på detta sätt.
Jag har anmält P4 kristianstad till granskningsnämnden för att utreda detta.

4 kommentarer:

 1. Håller helt med om att det är osmakligt och inte ok att radio- och TV-avgift skall gå till sånt här. Och framför allt så normaliseras det hela då det sänds på detta vis i radio. Jag som faktiskt lyssnar på programmet (vid tillfälle) när jag är på mitt arbete blir oerhört frustrerad över att behöva lyssna på detta flum. Även djurpratare och numerologer har varit med som jag hört. Vill inte ens veta hur mycket jag missat!

  Även om det som du säger kan verka oskyldigt med tarotkort osv, så är det många sjuka och ensamma människor som ringer in och vill veta om 'tumören i ögat' kommer försvinna, eller om 'jag ska hitta den rätte' 2012. Och givetvis får de höra det de vill.

  Jag blir så oerhört arg när såna här medium ger råd och tips till dessa människor. Det kan sluta riktigt illa när de hellre lyssnar på en healer tex än sin läkare. Riktigt illa.

  Bra gjort med anmälningen!
  Mvh: Eddy ( @skeptiskt )

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren!

  Visst är det så att tarotkort kan verka oskyldigt men kan även det orsaka onödigt psysikt eller fysiskt lidande. Du har rätt.

  SvaraRadera
 3. Hejhå!

  Hur gick det med anmälan? Jag anmälde även jag men fick veta att det inte bröt mot några tillstånd, vilket är otroligt underligt. Jag skall försöka överklaga och är i kontakt med deras jurist.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Granskningsnämnden ansåg att programmet/inslaget inte stred mot sändningstillståndet. Jag har svaret hemma. Kan skicka via e-post om du önskar ta del av det.

  SvaraRadera